уторак, 21. фебруар 2017.

Predlog za posna predjela i salate

Već dugo na blogu nije bilo recepata za posna predjela, (pite i salate)....spremalo se , slikalo pisalo, ali nikako ne nađoh vremena da to i objavim.
Na trpezi budu uvek one stare isprobane pite i salate.
Ali se zato svake godine trudim da na meniju bude nešto novo, kako bi predjelo bilo što raznovrsnije, ali i primamljiviје za sve moje goste.
Recepte nisam postavila pre, ali pošto se bliži Vaskršnji poste, mislim da će mnogima biti dobra ideja.
Posne pite:

Posni tart sa šampinjonima
Testo:
200gr. brašna
150gr. margarina
½ kašičice soli
1 kašičica seckanog peršuna
1 kašičica ljute tucane paprika (može i slatka mlevena paprika)
3 kašike hladne vode

Fil:
1 veći praziluk
1 čen belog luka
nekoliko kašika maslinovog ulja
1 kašika domaće vegete
500gr. šampinjona
100gr. pirinča
1 kašika seckanog peršuna
so i biber po ukusu

Postupak pripreme:
Brašno pomešati sa solju i začinima, zatim u brašno dodati margarin i hladnu vodu.
Zamesiti čvrsto i blago lepljivo testo.
Testo prebaciti na brašnom posutu radnu površinu pa oklagijom razvući na debljinu od oko 5 milimetara.
Testo seći na kvadrate i ređati u udubljenja na plehu za mafine, pritiskajući ga prstima za dno kalupa, a zatim svaki izbušiti viljuškom po dnu i stranicama.
Svako testo prekriti komadom aluminijumske folije i napuniti pirinčem ili pšenicom do pola da bi testo tokom pečenja ostalo ujednačene debljine.
Peći 20 min. na 180C.
Kada je pečeno skloniti foliju iz svakog tarta pa ostaviti da se ohladi.

Fil od od šampinjona:
Na ulju propržiti sitno seckan praziluk, beli luk i domaću vegetu.
Kada luk omekša dodati šampinjone isečene na listiće, dodati malo bibera i nastaviti sa prženjem dok ne puste vodu i sva tečnost ne ispari.
Za to vreme skuvati pirinač, dodati ga isprženim šampinjonima i sve zajedno dobro sjediniti.
Skloniti sa vatre, ohladiti pa puniti ispečene korpice za tartove.


Posna pita pica
Potrebno je:

1/2 kg kora za pitu
1 čaša kisele vode (od jogurta)
1/2 čaše ulja
300gr dimljenog tofu sira
300gr kečapa
200gr šampinjona
1 prašak za pecivo
origano
Postupak pripreme:
Sjediniti kiselu vodu, ulje i prašak za pecivo, a kore podeliti na dva dela, tako da se dobiju dva rolata.
Svaku koru prskati ovom mešavinom, a svaku drugu ili treću, zavisno koliko kora ima, filovati prvo kečapom, zatim sledeću rendanim sirom i poslednju šampinjonima.
Posipati origanom po ukusu.
Uviti 2 rolata pa staviti u zamrzivač da se zamrzne.
Oko sat vremena pre pečenja izvaditi i kad se rolati malo opuste, seći na rolatiće.
Redjati u podmazan pleh, premazati kečapom i rendanim tofu sirom.

Peći na 200° oko 30 minuta.
Posna trobojna oblanda
Potrebno je:
1 malo pakovanje oblande
250gmargarina
100gr prepečenog susama250gmajoneza
50gsenfa
s(po ukusu)

5-6 kašika ljutog ajvara
50grPečenog kikirikija
50gr. seckanog i obarenog spanaća


Postupak pripreme:
Margarin dobro umutiti pa mu dodati susam, majonez, senf i posoliti po ukusu.
Umućenu masu podeliti na tri jednaka dela.
U I deo dodati
5-6 kašika ajvara
U II deo dodati
50gr seckanog kikirikija
U III deo dodati
50gr seckanog i obarenog spanaća

Filovati malu oblandu sledećim redosledom:
oblanda fil sa ajvarom, oblanda fil sa blitvom, oblanda fil sa kikirikijem.

Odozgo premazati sa malo fila sa kikirikijem i posuti susamom.
Oblandu je najbolje napraviti 2-3 dana ranije jer
treba da omekša.


Posne salate:
Posna krastavac salata (ukus sličan Tzatziki salati)
Potrebno je:
1 pakovanje posnih makarona - penne rigate
2 sveža krastavca
1 glavica belog luka
300ml posnog majoneza
mirođija (po ukusu)

Posupak pripreme:
Makarone skuvati, sipati u činiju.
Krastavac iseći na što sitnije kockice,posoliti i vrlo malo ocediti od viška tečnosti, pa dodati makaronama.
Dodati majonez, sitno seckan beli luk i na kraju začiniti mirođijom.
Sve dobro sjediniti i salatu dobro ohladiti pre služenja.


Posna salata sa kukuruzom
Potrebno je:
400 g kukuruza
3-4 maslinke
7 kiselih krastavčića
1 glavica crvenog luka
4 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
2 kašičice mirođije
biber

Postupak pripreme:
Skuvati kukuruz, sitno iseckati kisele krastavce i maslinke (možete da stavite i više maslina)ali onda izbaciti so.
Pomešati sve u činiji za salatu, a zatim napraviti preliv od maslinovog ulja, sitno iseckanog belog luka, mirođije i bibera.
Preliti preko salate i dobro promešati.


Salata sa tunjevinom i sušenim paradajzom
Potrebno je:
250gr. spiralne testenine od heljdinog brašna
5-10 komada sušenog paradajza u ulju
2 sveža paradajza
1 konzerva tunjevine u ulju (komadi)
seckani peršun

Postupak pripreme:
Obariti testeninu, procediti i ostaviti da se skroz ohladi.
Za to vreme iseckati sušeni paradajz na sitno i svež paradajz isto tako, ocediti konzervu tunjevine od viška ulja.
Sve sastojke lagano sjediniti i preko posuti seckano lišće peršuna.


Salata od maslina
Potrebno je:
100gr. zelenih maslina bez koštice
100gr.crnih maslina bez koštice
100gr. maslina u origanu
kašika suvih maslina
veća glavica crnog luka
1 srednji paradajz isečen na kockice
3 kašike maslinovog ulja
1- 2 kašike balzamiko  sirćeta
peršun sitno iseckan
so biber


Postupak pripreme:
Luk sitno iseckati, malo posoliti i rukama promešati, što će luk omekšati i učiniti ga ukusnijim.
Dodati ostale sastojke, dobro izmešati, po ukusu dosoliti i staviti malo bibera.

Trljanica
Potrebno je:
1 veći struk praziluka sitno iseckan
5-6 kom suvih paprika (po mogućstvu ljutih)
so
ulje

Postupak pripreme:
Praziluk očistiti, sitno iseći i staviti u činiju. 
Ljute, suve paprike malo propeći na plotni šporeta ili u rerni, sitno izdrobiti, pa i njih staviti u činiju. Posoliti po ukusu, preliti uljem i promešati. 
Salatu ostaviti malo da odstoji, pa je služiti uz vruću pogaču.




2 коментара:

  1. Kad otvorih ovaj post,ja ko da udjoh u raj. Koliko divnih postnih recepta, a takvih imam najmanje. Super je sve ..pa da počnemo da isprobavamo

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. da probeš....nego šta....pazi samo na liniju......poljupčić, draga moja :)

      Избриши