субота, 5. март 2016.

Pita od pomorandži ili Portokalopita

Čuvena grčka pita iliti baklava od pomorandže koja je vrlo ukusno i lako se pravi a pritom je voćna, sočna, jednom rečju fantastičnog ukusa.

Potrebno je:
1 pakovanje tankih kora za baklava
4 jaja
1 čaša kiselog mleka
1 čaša šećera
1 čaša ulja
1 prašak za pecivo
2 kesice vanilin šećera
2 veće pomorandže(sitno rendana kora)
Umutiti mikserom  jaja, šećer i vanilin šećera, zatim dodati ulje, kiselo mleko, sitno rendanu koru dve veće pomorandže i prašak za pecivo.
U pleh, ređati  kore za pitu, jednu po jednu,  kao "plise" , harmoniku ili lepezu.
Kašikom preliti složene kore pripremljenom smesom od jaja.
U nabore kora  kašikom po malo ubacivati smesu, zatim dobro protresti pleh kako bi se fil što ravnomernije rasporedio.
Zagrejte rernu na 200C, a za to vreme će i kore dobro upiti nadev, a zatim peći oko 30 min.
Pečenu pitu ostaviti da se ohladi, a za to vreme pripremiti šećerni sirup za preliv.

Šećerni sirup:
3 čaše šećera
3 čaše vode
1 čaša ceđenog soka od pomorandži
Ušpinovati šećera sa vodom i čašom ceđenog soka od pomorandži.
Ostaviti sirup da se hladi 5 minuta.
Ohlađenu pitu izbosti viljuškom, pa preliti vrućim sirupom.
Pre služenja, pitu dobro rashladiti.
Pitu možete poslužiti  sladoledom od vanile.


Sugestuja:

  • Možete koristiti restlove od kora, koje ne pijaci možete naći za 30-40dinara.
  • Kao meru koristite čašu od kiselog mleka
  • Možete koristiti jogurt, kiselu pavlaku ili kiselo mleko.



Нема коментара:

Постави коментар