петак, 13. новембар 2015.

Paradajz pelat

Potrebno je:
5kg paradajza (pelat ili šljivar)
50gr. šećera
listove bosiljka
so, biber
po želji mogu i drugi sveži začini kao što su origano, majčina dušica...

Postupak pripreme:
Paradajz dobro operite.
Napuniti lonac vodom a onda stavite da proključa.
Ubacivati u ključalu vodu paradajza i blanširati ga 2-3 minuta.
Vaditi ih šupljikavom kašikom i ubacivati u šerpu sa hladnom vodom.
Odmah ih oljuštiti i očistiti središni deo sa semenkama.
Očišćen paradajz stavljati u veći sud.
U očišćen paradajz dodati šećer, so, listove bosiljka, lagano promešati da se paradajz previše ne izdrobi i po ukusu dodajte soli ako je potrebno.
Paradajz ređati u tegle tako da ne ostane vazduh.
Tegle dobro zatvoriti, složiti ih u visoki lonac, pa naliti vodu da bude oko 3 cm iznad vrha tegli.
Staviti na šporet i kuvati 40 minuta nakon što proključa.
Zatim isključiti ringlu i ostaviti sve zajedno da se ohladi.

уторак, 10. новембар 2015.

Grožđe u turšiji

Prilikom priprme krastavčić za zimu, uvek mi ostane neka količina presolca.
Uvek ga iskoristim, tako što u tegle stavim neko povrće i to bude zaista odlična turšija.
Ovoga puta sam stavila belo i crno grožđe i nekoliko ljutih papričica…nadam se da će vam se svideti!!!
 
Potrebno je:
belo i crno grožđe
ljuta papričica

Postupak pripreme:
Zrna belog  i crvenog grožđa očistiti od peteljkica, oprati i ocediti.
U čiste tegle složiti groždje i ljute papričice, pa naliti unapred spremljenom smesom za prelivanje.
Zatvoriti poklopcem i spremiti sa ostalom zimnicom.

недеља, 01. новембар 2015.

Jesenja malina torta

Kora:
2 jaja
300gr. šećera
125gr. margarina
100gr. čokolade u prahu ili kaka
200gr. brašna
1 kisela pavlaka
1 kesica praška za pecivo
200ml nes kafe
Umutiti jaja sa šećerom, dodati omekšali margarin, pavlaku, čokoladu u prahu, brašno i prašak za pecivo.
Sjediniti masu dolivajući vruću nes kafu.
Smesu izliti u pleh i peći pola sata na 180C.

Sos od malina:
300gr. malina
200gr šećera
1 puding od maline
200ml vode ili soka koji otpuste zaleđene maline
U posudu staviti maline, šećer i 100ml vode ili soka od maline, prokuvajte i kada se šećer otopiu, dodati puding od maline razmućen u 100ml vode ili soka od maline .
Kuvati dok se ne zgusne.

Čokoladni  fil:
200gr. slag krema u prahu
200ml vode
200gr. Menaž čokolade
200ml kisele pavlake
Umutiti šlag sa vodom, dodati istopljenu čokoladu i kiselu pavlaku pa sve dobro sjediniti.
Na tacnu staviti koru, zatim obruč za tortu, pa preko kore nanesite sos od malina a zatim i čokoladni fil.
Tortu preliti otopljenom čokoladom i dekorisati semenkama nara.

Dekoracija:
100gr. Menaž čokolade
1 kašika ulja
nar