среда, 28. јануар 2015.

субота, 24. јануар 2015.

Posne pite, torte i rolati

Nekada su se na našoj  posnoj trpezi nalazila samo tradiconalna jela.
Danas se pored tradicije, trudimo da na stolu bude i nešto novo...pogledajte i obavezno probajte posne pite, slane torte i rolate!

Krompiruša
Potrebno je:
1/2kg. kora za pitu
600gr. krompira
2 glavica crnog luka
domaća vegeta
so, biber, ulje

Postupak pripreme:
Na malo ulja propržiti crni luk, zatim, dodati izrendani krompir,
posoliti, pobiberiti i dodati začin po ukusu.
Doliti malo vode i dinstati oko 10minuta.
Prvu koru samo malo nauljiti a fil ređati na drugu i treću koru, pa uviti.
Postupak ponavljati dok se materijal ne utroši.
Uvijene kore poređati u pleh i premazati mešavinom tople vode i ulja, peći na 200C, 30min.
Kada se pita ispeče, ohladiti je i iseći na parčad.


                                                    Posna proja sa prazilukom
Potrebno je:
500gr. kukuruznog brašna
150gr. praziluka (ili mladog crnog luka)
6dl kisele vode
150ml ulja
so
prašak za pecivo

Postupak pripreme: 
Sitno iseckajte praziluk, malo ga posolite i propržite ga na 50ml ulja.
U brašno promešano sa praškom za pecivo i kašičicom soli sipajte kiselu vodu i dobro promešajte.
Dodati praziluk i dobro sjediniti.
Smesu izliti u kalupe za mafine i peći u zagrejanoj rerni na 200C, 20-30 min.

Posna slana torta
Potrebno je:
1 pakovanje kora za rozen tortu
1/2 margarina
150gr. ajvara
150gr. posnog dimljenog kačkavalja ili tofu sira
300gr.šampinjona
4-5 kašika spanaća
6 kašika gustina

Postupak  pripreme:
Skuvati 1/2l vode sa 6 kašika gustina i malo soli.      
Kada se prohladi umutiti 1/2 margarina i podeliti na tri dela.           
U prvi deo dodati 150gr. ajvara, u drugi deo dodati 150gr. rendanog kačkavalja i u treći deo dodati 300gr. šampinjona.    
Posebno skuvati 4-5 kašika spanaća i pomešati sa malo brašna.

Ređati na sl. način:     
Kora - I fil, kora - II fil, kora - III fil - spanać, kora - III fil , kora - II fil, kora - I fil.   

 Posna torta od spanaća
Za 3 kore Vam je potrebno:
23 kašike brašna
200 gr barenog spanaća
1 dl ulja
1 dl kisele vode
1 dl piva
1 kesica praška za pecivo
so
Za fil je potrebno :
200gr. posnog majoneza
150gr. barenog pirinča
100gr. margarina
4 kisela krastavčića
2 kašike senfa
50gr. pečenog susama (za dekoraciju torte)
biber, so , peršun

Kora:
U posudu za mešenje sipajte 20 kašika brašna pomešanih sa praškom za pecivo.
Dodajte ulje, kiselu vodu i pivo pa umesite testo.
Zatim dodajte sitno seckan bareni spanać i so po ukusu pa još malo mesite testo.
Testo podelite na 3 jednaka dela.
Pecite kore u papirom za pečenje obloženom četvrtastom plehu.
Gotove kore ostavite da se malo prohlade pa ih filujte sledećim filom.

Fil:
Margarin penasto umutite pa mu dodajte majonez, senf, dobro oceđen bareni pirinač, seckan peršun i seckane krastavčiće, začinite po ukusu i sve još malo mutite da se sjedini.
Filujte svaku koru , a odozgo pospite pečeni susam.


Posni rolat sa ajvarom
Za koru je potrebno :
8 kašika brašna
2dl kisele vode
4 kašike ajvara
1 kašičica praška za pecivo
so
biber
Sve sastojke sjediniti i izmutiti pa sipati u pleh obložen papirom za pečenje (32x24 cm su dimenzije mog pleha).
Gotovu koru uviti u vlažnu krpu, ostaviti da se prohladi pa filovati sledećim filom.

Za fil je potrebno :
300gr. pečuraka
1 manji praziluk
70gr. barenog pirinča
3 kisela krastavčića
3 manje kuvane šargarepe
3 kašike posnog majoneza
2 kašike rendanog posnog kačkavalja
1-2 kašike domaće vegete
Pečurke i praziluk sitno iseckati, začiniti po ukusu pa prodinstati na ulju.
Kad je gotovo ostaviti da se malo prohladi pa dobro ocediti od viška tečnosti.
U oceđene pečurke dodati seckane krastavčiće, seckanu kuvanu šargarepu, bareni pirinač, kačkavalj, majonez i dobro promešati.
Ako je potrebno dodatno začiniti po ukusu.
Filovati prohlađenu koru, uviti je u rolat i staviti u frižider da se stegne.
Dekorisati po želji i seći na parčad.

Posna pita sa kupusom
Potrebno je:
1/2kg. kora za pitu
600gr. seckanog kiselog kupusa(ja koristim ribanac)
ulje po potrebi
lovorov list
biber

Postupak pripreme:
Kupus dinstati na ulju uz povremeno dolivanje vode.
U toku dinstanja dodati 2 lista lovora i malo bibera.
Kada kupus bude mekan, skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
Prvu koru samo malo nauljiti a fil ređati na drugu i treću koru, pa uviti.
Postupak ponoviti i sa ostalim korama i kupusom.
Pitu staviti u podmazani pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200C, 30minuta
      

понедељак, 19. јануар 2015.

Predlog za posne salate

Ovim postom započinjem predloge za pripremu posnih salata, pita i svega što se nalazi na mojoj slavskoj posnoj trpezi.
Kolače sam već predstavila , a sada uživajte u slanim đakonijama!
Post počinjem salatom, koju sam prvi put probala na letovanju u Turskoj...

Ljuta salata od zelene boranije

Potrebno je:
700gr. zaleđene  zelene boranije (olovka)
2 kašike maslinovog ulja
1,5 kašika domaće vegete
oko ½ glavice sitno seckanog belog  luka (što više luka, to će salata biti ukusnija)
malo ljute tucane paprike

Postupak pripreme:
U šerpu sipati maslinovo ulje i propržiti kratko 2-3min. beli luk, koliko samo da zamiriše.
Ubaciti boraniju, domaću vegetu(umesto nje treba posoliti) i dodati, po ukusu, malo tucane ljute paprike.
Poklopite i ostavite da se dinsta nekih 15-20 minuta.
Ovako propremljenu borniju servirati toplu ili hladnu, kao salatu ili kao prilog
Servirajte kao prilog ili salatu u hladnom ili toplom izdanju.

Posna salata sa azuki pasuljem
Potrebno je:
150gr. azuki pasulja
450gr. kukuruza šećerca
2 glacice crvenog luka
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 žuta paprika
1/2 praziluka
so
sirće
ulje
veza peršunovog lista

Postupak pripreme:
Azuki pasulj, veče pre kuvanja potopiti da nabubri, pa ga sutradan skuvati.
Kukuruz, takože, skuvati..
Dodati na štapiće iseckanu papriku, na rebarca iseckan luk i sitno iseckan praziluk.
Začiniti i služiti kao posno predjelo.

Posna salata sa pečenim paprikama

Potrebno je:
12 pečenih paprika
1 konzerva tunjevine
200gr. dimljenog posnog kačkavalja ili tofu sira
2-3 kisela krastavčića
2-3 kuvane šargarepe
1 kašičica senfa
300gr. posnog majoneza
so , biber

Postupak pripreme:
Pečenu papriku očistiti i iseći na žilijen, takođe, kačkavalj, krastavčiće i šargarepu.
Dodati senf, majonez, biber i posiliti po ukusu.
Sve sastojke sjediniti  i služiti.

Ljuta šargarepa
Potrebno je:
1kg. karotne šargarepe
350gr. vinskog sirćeta
100gr. seckanog belog luka
125gr. ljute papričice seckane na kolutiće(može i manje)
200gr. ulja
1 kašičica soli
seckan peršun

Postupak pripreme:
Skuvati šargarepu, iseći je na kolutove, staviti u šerpu, dodati sitno seckani beli luk pa preliti sirćetom.
U ulju ispržiti papriku, sjediniti  je sa šargarepom I dodati sitno seckan person.
Ređati u tegle i sutradan zatvoriti.
Služiti kao salatu.

Salata od sardine i praziluka
Potrebno je:
7 kozervi sardine
1/2kg. praziluka
so, biber
ulje po potrebi

Postupak pripreme:
Praziluk sitno iseckati, dodati predhodno iznječene sardine I sve dobro sjediniti.
Dodati so, biber  i ako treba dodati još malo ulja.
 Salatu možete koristiti i kao namaz tj. paštetu.

Posna tuna salata
 
Potrebno je:
3 konzerve tunjevine
500gr. posne testenine(poželjno je da bude sitnija)
10 kiselih krastavčića
1 glavica crvenog luka
2 čena belog luka
crne ili zelene maslinke po želji
maslinovo ulje
  
Postupak pripreme:
Tunjevinu ocediti i izgnječiti viljuškom.
Crni i beli luk sitno iseckati pa sjediniti sa ribom.
Dodati masline i krastavčiće iseckane na kockice.
Testeninu skuvati i pomešati sa pripremljenom tunjevinom.
Salatu preliti uljem i poslužiti.

среда, 14. јануар 2015.

Marcipan kuglice


Potrebno je:
150gr. marcipan
oko 20 sušenih  brusnica
umesto brusnice možete koristiti i neko drugo suvo voće, po želji, ja sam stavljala kandirane trešnje
100ml. rum
oko 20 jatki oraha
200gr. čokolade za kuvanje
2 kašike ulje

Postupak pripreme:
Suve brusnice potopiti u rum oko 2 sata, a zatim ih ocediti.
Ja sam koristila kandirane trešnje, koje sam prvo uvila u čistu krpu, da bi se uklonio višak tešnosti (njih ne potapate u rum).
Smesa od marcipana podeliti  na 20 kuglica.
U svaka kuglica staviti po jednu brusnicu i malo je pritisnuti u dlan da dobije okruglu formu.
Odozgo na svaki staviti po jednu jatku oraha i pritisnuti da se dobro sastavi sa smesom.
Čokoladu  otopiti na pari i dodati  ulje.
Preliti svaki čokoladom.

недеља, 11. јануар 2015.

Grilijaš korpice

Potrebno je:
250gr. oraha ili lešnika
200gr. šećera
150gr. margarina
150gr + 400gr. čokolade
100gr. suvog grožđa
70 papirnih korpica (najmanjih br.1)

Postupak pripreme:
Ušpinovati šećer, dodati orahe i dobro izmešati.
Masu izvaditi na nauljeni pek papir i ostaviti da se ohladi.
Kada se masa ohladi samleti je na mašini za mlevenje oraha.
Od samlevene mase ostavite 50gr. na stranu.
U šerpu staviti margarin, 150gr. čokolade pa kad se istopi dodati mleveni grilijaš i suvo grožđe. Ostaviti da se masa ohladi.
Korpice razdvojiti i polako otopiti čokoladu pa četkicom premazati svaku korpicu.
Korpice ostaviti da se stegnu.
Napraviti 70 kuglica.
Ponovo zagrejati čokoladu i premazivati korpice i u još ne stegnutu čokoladu stavljati kuglicu. Kad se čokolada malo stene svaku korpicu umočiti u ostavljeni grilijaš.
Kada se korpice stegnu skinuti papirne korpice.


петак, 09. јануар 2015.

Bombice sa bananama i kokosom

Potrebno je:
200 gr. kokosa
2 banane
200 gr. šećera u prahu
200 gr. mlevenog posnog keksa
30 celih pečenih lešnika

Postupak pripreme:
Banane ispasirati.
Dodati šećer u prahu, pa sve dobro izmešati.
Ubaciti polovinu kokosa i mleveni keks.

Kada se dobije ujednačena smesa, oblikovati kuglice, u svaku staviti po jedan ceo lešnik pa ih uvaljati u preostali kokos.

четвртак, 08. јануар 2015.

Oblande sa makom i orasima

Potrebno je:
1list oblande
200gr. mlevenog maka
150gr. mlevenih oraha
2dl meda
1 limun

Postupak pripreme:
Oblandu staviti između dve mokre krpe da omekša.
Rastopiti med, skloniti sa šporeta, dodati orahe, mak i sok od limuna.
Filom premazati oblandu i uviti u rolat.
Kada se ohladi seći na parčiće.



уторак, 06. јануар 2015.

Narandža kuglice

 Potrebno je:
100gr. margarina
250gr. mlevenog keksa
150gr. šećera u prahu
1 veća zaleđena neoguljena narandža

Glazura:
100gr. čokolade za kuvanje
3 kašike ulja

Postupak pripreme:
Penasto umutiti maslac sa šećerom u prahu.
Dodati sitno izrendanu smrznutu pomorandžu, mleveni keks i napraviti ne previše mekanu smesu.
Praviti manje kuglice i ostaviti ih da se malo prosuše.
Ako se umaču u čokoladu, svaku kuglicu ohladiti, umočiti u
čokoladnu glazuru.
Gotove stavljajte u papirnate korpice.

петак, 02. јануар 2015.

Kuglice od dunja i jabuka

Potrebno je:
1/2kg. voća (pola dunja i pola jabuka)
250gr. šećera
50gr. oljuštenog badema

Postupak pripreme:
Izrendati du nje i jabuke i dinstati u šerpi sa 250gr. šećera.
Uz povremeno mešanje dinstati na umerenoj vatri da ne prione za dno.
Kada je masa ujednačena i dovoljno gusta da ostaje širok trag od varjače, da se vidi dno, izmaći sa šporeta i ohladiti.
Od hladne mase praviti kuglice, uvaljati ih u kristal šećer i zabosti u svaku po jedan badem.

Kolač je veoma izdašan i može veoma dugo da stoji.

четвртак, 01. јануар 2015.

Šarena oblanda


Potrebno je:
250gr. šećera
2dl vode
250gr. margarina
2 kašike kakaa
150gr. mlevenih oraha
150gr. mlevenog keksa
2 lista oblandi
džem po izboru (ja sam koristila od drenjina i kajsija)
400gr. posnog četvrtastog keksa ("Zlatni pek" ili "Avala")

Postupak pripreme: 
Oba lista oblande premazati džemom.
Na jednu oblandu preko džema staviti keks. 
Prokuvati šećer sa vodom 5 minuta, dodati iseckan margarin, orahe, kakao i keks. 
Ovu masu sipati preko keksa. 
Preko mase staviti keks. 
Preko keksa drugu oblandu tako da džem ide na keks. 
Preko oblande staviti nešto teško. 
Seći sutradan.