Moja draga prijateljica Kaća je na hrono ishrani i ima puno zanimljivih recepata.
Posebno su mi zanimljivi hlebovi od raznih žitarica a u ovom postu ću vam predstaviti jedan od njih, ali sa domaćim kvascem koji sam, takođe, dobila od nje.
Moja verzija je uglavnom od ražanog i crnog brašna a vi možete koristiti bilo koju kombinaciju.
Ovaj hleb nije beskvasan, već se pravi od domaćeg kvasca, koji mora redovno, na svakih pet dana, da se osvežava.
Ko ima vremena da ovo radi neće se pokajati, hleb je preukusan.
Za
1/2 mere hleba je potrebno sledeće:
1/5kg.
brašna (ja sam koristila po pola ražano i crno)
375gr.
odstojale vode (3-4h)
2
supene kašike kvasca (za celu meru potrebno 150gr.)
so
Postupak
pripreme:
Prvo
rastopiti kvasac i vodu a zatim dodati brašno i so, dobro umesiti i
testo ostaviti da odmara 4h.
Testo
prebaciti u pleh, u koji je stavljen pek papir, pa ga ostaviti da
odstoji još 1h.
Peći
ga u zagrejanoj rerni 40-45min na 200C.
Osvežavanje
domaćeg kvasca
Osvežavanje
kvasca se radi na svakih pet dana i to na sledeći način:
Razmera
1 : 1,1 : 055 tj. 100gr. kvasca : 110gr. brašna : 55gr vode
Za
osvežavanje koristiti isključivo belo brašno;
Voda
mora da bude odstojala 3-4h;
Kvasac,
iz tegle, preručiti u sud za mućenje, dodati vodu i mešati
mikserom (žice za testo) , 4-5 minuta.
Zatim
dodati brašno, sjediniti, zatim izvaditi i mesiti dok ne bude glatko
i elastično.
Formirati
lopticu, zarezati je u krst(ne sme se iseći do kraja), vratiti u
teglu i prekriti.
Testo
za oko dva sata nadođe skoro do vrha tegle, tada je zatvoriti
poklopcem i staviti u frižider do sledećeg osvežavanja.
Нема коментара:
Постави коментар