уторак, 31. март 2015.

Gužvice - sarmice od lista vinove loze

Još jedno u nizu jela, koje se sprema u pirotskom kraju. Može se spremati posno sa dosta luka i pirinčem, ali su jednako ukusne i kada se spreme sa filom od mlevenog mesa.
Služe se uz domaće ceđeno kiselo mleko.
Potrebno je:
30 listova vinove loze
1/2 kg. crnog luka
300gr. praziluka
1 solju pirinča
ulje,
vegeta,
aleva paprika

Postupak pripreme:
Na ulju izdinstatii crni luk i praziluk, pa dodati pirinač, so i alevu papriku i još malo propržiti.
Stavljati na vinov list po kasičicu fila i uviti ga u trougao.
Slagati gužvice u šerpu, naliti ih vodom i kuvati oko 45min.
Zatim napraviti zapršku od ulja i aleve paprike, preliti preko gužvica i staviti u rernu da se zapeku.
Služiti sa ovčijim kiselim mlekom.

Kako sačuvati list vinove loze za zimu

Vinov list za sarmu stavlja se u proleće, kada je mlad i dovoljno velik i dok još nije prskan nekim zaštitnim sredstvima.
Potrebno je:
listovi vinove loze 
so

Postupak pripreme:
Odabrati veće i zdrave listove vinove loze.
Dobro obrisati svaki list i skinuti mu prašinu.
Ređati ih na čistu krpu (bitno je da nisu jedan preko drugog), posoliti ih i ostaviti ih da se suše (da uvenu).
Mogu se pripremiti i na ovaj način:
u sud ređati listove jedan na drugi a između njih staviti po malo soli.
Kada se prosuše naslagati desetak listova jedan na drugi, uviti ih kao sarmu i spakovati u zamrzivač.

Нема коментара:

Постави коментар