понедељак, 19. јануар 2015.

Predlog za posne salate

Ovim postom započinjem predloge za pripremu posnih salata, pita i svega što se nalazi na mojoj slavskoj posnoj trpezi.
Kolače sam već predstavila , a sada uživajte u slanim đakonijama!
Post počinjem salatom, koju sam prvi put probala na letovanju u Turskoj...

Ljuta salata od zelene boranije

Potrebno je:
700gr. zaleđene  zelene boranije (olovka)
2 kašike maslinovog ulja
1,5 kašika domaće vegete
oko ½ glavice sitno seckanog belog  luka (što više luka, to će salata biti ukusnija)
malo ljute tucane paprike

Postupak pripreme:
U šerpu sipati maslinovo ulje i propržiti kratko 2-3min. beli luk, koliko samo da zamiriše.
Ubaciti boraniju, domaću vegetu(umesto nje treba posoliti) i dodati, po ukusu, malo tucane ljute paprike.
Poklopite i ostavite da se dinsta nekih 15-20 minuta.
Ovako propremljenu borniju servirati toplu ili hladnu, kao salatu ili kao prilog
Servirajte kao prilog ili salatu u hladnom ili toplom izdanju.

Posna salata sa azuki pasuljem
Potrebno je:
150gr. azuki pasulja
450gr. kukuruza šećerca
2 glacice crvenog luka
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 žuta paprika
1/2 praziluka
so
sirće
ulje
veza peršunovog lista

Postupak pripreme:
Azuki pasulj, veče pre kuvanja potopiti da nabubri, pa ga sutradan skuvati.
Kukuruz, takože, skuvati..
Dodati na štapiće iseckanu papriku, na rebarca iseckan luk i sitno iseckan praziluk.
Začiniti i služiti kao posno predjelo.

Posna salata sa pečenim paprikama

Potrebno je:
12 pečenih paprika
1 konzerva tunjevine
200gr. dimljenog posnog kačkavalja ili tofu sira
2-3 kisela krastavčića
2-3 kuvane šargarepe
1 kašičica senfa
300gr. posnog majoneza
so , biber

Postupak pripreme:
Pečenu papriku očistiti i iseći na žilijen, takođe, kačkavalj, krastavčiće i šargarepu.
Dodati senf, majonez, biber i posiliti po ukusu.
Sve sastojke sjediniti  i služiti.

Ljuta šargarepa
Potrebno je:
1kg. karotne šargarepe
350gr. vinskog sirćeta
100gr. seckanog belog luka
125gr. ljute papričice seckane na kolutiće(može i manje)
200gr. ulja
1 kašičica soli
seckan peršun

Postupak pripreme:
Skuvati šargarepu, iseći je na kolutove, staviti u šerpu, dodati sitno seckani beli luk pa preliti sirćetom.
U ulju ispržiti papriku, sjediniti  je sa šargarepom I dodati sitno seckan person.
Ređati u tegle i sutradan zatvoriti.
Služiti kao salatu.

Salata od sardine i praziluka
Potrebno je:
7 kozervi sardine
1/2kg. praziluka
so, biber
ulje po potrebi

Postupak pripreme:
Praziluk sitno iseckati, dodati predhodno iznječene sardine I sve dobro sjediniti.
Dodati so, biber  i ako treba dodati još malo ulja.
 Salatu možete koristiti i kao namaz tj. paštetu.

Posna tuna salata
 
Potrebno je:
3 konzerve tunjevine
500gr. posne testenine(poželjno je da bude sitnija)
10 kiselih krastavčića
1 glavica crvenog luka
2 čena belog luka
crne ili zelene maslinke po želji
maslinovo ulje
  
Postupak pripreme:
Tunjevinu ocediti i izgnječiti viljuškom.
Crni i beli luk sitno iseckati pa sjediniti sa ribom.
Dodati masline i krastavčiće iseckane na kockice.
Testeninu skuvati i pomešati sa pripremljenom tunjevinom.
Salatu preliti uljem i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар