субота, 24. јануар 2015.

Posne pite, torte i rolati

Nekada su se na našoj  posnoj trpezi nalazila samo tradiconalna jela.
Danas se pored tradicije, trudimo da na stolu bude i nešto novo...pogledajte i obavezno probajte posne pite, slane torte i rolate!

Krompiruša
Potrebno je:
1/2kg. kora za pitu
600gr. krompira
2 glavica crnog luka
domaća vegeta
so, biber, ulje

Postupak pripreme:
Na malo ulja propržiti crni luk, zatim, dodati izrendani krompir,
posoliti, pobiberiti i dodati začin po ukusu.
Doliti malo vode i dinstati oko 10minuta.
Prvu koru samo malo nauljiti a fil ređati na drugu i treću koru, pa uviti.
Postupak ponavljati dok se materijal ne utroši.
Uvijene kore poređati u pleh i premazati mešavinom tople vode i ulja, peći na 200C, 30min.
Kada se pita ispeče, ohladiti je i iseći na parčad.


                                                    Posna proja sa prazilukom
Potrebno je:
500gr. kukuruznog brašna
150gr. praziluka (ili mladog crnog luka)
6dl kisele vode
150ml ulja
so
prašak za pecivo

Postupak pripreme: 
Sitno iseckajte praziluk, malo ga posolite i propržite ga na 50ml ulja.
U brašno promešano sa praškom za pecivo i kašičicom soli sipajte kiselu vodu i dobro promešajte.
Dodati praziluk i dobro sjediniti.
Smesu izliti u kalupe za mafine i peći u zagrejanoj rerni na 200C, 20-30 min.

Posna slana torta
Potrebno je:
1 pakovanje kora za rozen tortu
1/2 margarina
150gr. ajvara
150gr. posnog dimljenog kačkavalja ili tofu sira
300gr.šampinjona
4-5 kašika spanaća
6 kašika gustina

Postupak  pripreme:
Skuvati 1/2l vode sa 6 kašika gustina i malo soli.      
Kada se prohladi umutiti 1/2 margarina i podeliti na tri dela.           
U prvi deo dodati 150gr. ajvara, u drugi deo dodati 150gr. rendanog kačkavalja i u treći deo dodati 300gr. šampinjona.    
Posebno skuvati 4-5 kašika spanaća i pomešati sa malo brašna.

Ređati na sl. način:     
Kora - I fil, kora - II fil, kora - III fil - spanać, kora - III fil , kora - II fil, kora - I fil.   

 Posna torta od spanaća
Za 3 kore Vam je potrebno:
23 kašike brašna
200 gr barenog spanaća
1 dl ulja
1 dl kisele vode
1 dl piva
1 kesica praška za pecivo
so
Za fil je potrebno :
200gr. posnog majoneza
150gr. barenog pirinča
100gr. margarina
4 kisela krastavčića
2 kašike senfa
50gr. pečenog susama (za dekoraciju torte)
biber, so , peršun

Kora:
U posudu za mešenje sipajte 20 kašika brašna pomešanih sa praškom za pecivo.
Dodajte ulje, kiselu vodu i pivo pa umesite testo.
Zatim dodajte sitno seckan bareni spanać i so po ukusu pa još malo mesite testo.
Testo podelite na 3 jednaka dela.
Pecite kore u papirom za pečenje obloženom četvrtastom plehu.
Gotove kore ostavite da se malo prohlade pa ih filujte sledećim filom.

Fil:
Margarin penasto umutite pa mu dodajte majonez, senf, dobro oceđen bareni pirinač, seckan peršun i seckane krastavčiće, začinite po ukusu i sve još malo mutite da se sjedini.
Filujte svaku koru , a odozgo pospite pečeni susam.


Posni rolat sa ajvarom
Za koru je potrebno :
8 kašika brašna
2dl kisele vode
4 kašike ajvara
1 kašičica praška za pecivo
so
biber
Sve sastojke sjediniti i izmutiti pa sipati u pleh obložen papirom za pečenje (32x24 cm su dimenzije mog pleha).
Gotovu koru uviti u vlažnu krpu, ostaviti da se prohladi pa filovati sledećim filom.

Za fil je potrebno :
300gr. pečuraka
1 manji praziluk
70gr. barenog pirinča
3 kisela krastavčića
3 manje kuvane šargarepe
3 kašike posnog majoneza
2 kašike rendanog posnog kačkavalja
1-2 kašike domaće vegete
Pečurke i praziluk sitno iseckati, začiniti po ukusu pa prodinstati na ulju.
Kad je gotovo ostaviti da se malo prohladi pa dobro ocediti od viška tečnosti.
U oceđene pečurke dodati seckane krastavčiće, seckanu kuvanu šargarepu, bareni pirinač, kačkavalj, majonez i dobro promešati.
Ako je potrebno dodatno začiniti po ukusu.
Filovati prohlađenu koru, uviti je u rolat i staviti u frižider da se stegne.
Dekorisati po želji i seći na parčad.

Posna pita sa kupusom
Potrebno je:
1/2kg. kora za pitu
600gr. seckanog kiselog kupusa(ja koristim ribanac)
ulje po potrebi
lovorov list
biber

Postupak pripreme:
Kupus dinstati na ulju uz povremeno dolivanje vode.
U toku dinstanja dodati 2 lista lovora i malo bibera.
Kada kupus bude mekan, skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
Prvu koru samo malo nauljiti a fil ređati na drugu i treću koru, pa uviti.
Postupak ponoviti i sa ostalim korama i kupusom.
Pitu staviti u podmazani pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200C, 30minuta
      

6 коментара:

  1. Obožavam pite, ali imam problem da nađem neke, iole pristojne kore ovde i zato ih i ne pravim tako često. Divna zbirka posnih predjela.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Zoko, drago mi je da ti se dopadaju....šteta za kore, mogu samo da zamislim šta bi nam sve napravila....puno pozdrava!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Svi recepti su savršeni! Baš lepo što su ovako na okupu.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala, drago mi je da ti se dopada....samo još malo više da poradim na slikama

    ОдговориИзбриши
  5. U torti sa spanacem niste napisali koliko u koru ide ulja, kisele vode, piva? Pozdrav

    ОдговориИзбриши