субота, 27. септембар 2014.

Snickers cheesecake

 
Podloga:
300gr. mlevenog keksa
125gr. rastopljenog maslaca
2dl mleka
200gr. pečenog neslanog kikirikija

Fil:
200 ml slatke pavlake
200gr. šećera
250gr. krem sira ”A la kajmak”
1 kisela pavlaka
30 g karamel bombona od lešnika
3 kašike mleka
1 kesica (10g) želatina
100gr.čokolade
3 snikers čokoladice

Postupak pripreme:
Sjednite sve sastojke za koru dobro izmešajte sve zajedno.
Utisniti u kalup, premazati rastopljenom čokoladom, posuti seckanim snikers čokoladicama i ostaviti u frižider dok se priprema fil.
Rastopiti karamel bombone u mleku na laganoj vatri i ostaviti sa strane da se malo prohladi.
Slatku pavlaku umutite u čvrst krem.
Sir i šećer dobro umutiti pa dodati karamel smesu, izmešati, dodati slatku i kiselu pavlaku i sve dobro sjediniti.
Želatin rastopiti prema uputstvu(ne sme da provri), dodati u fil i sve dobro umutiti mikserom.
Pripremljeni fil izliti na podlogu i ostaviti tortu u frižider da prenoći.

Tortu ukrasiti karamel prelivom.


недеља, 21. септембар 2014.

Tropikana cheesecake

Potrebno je:
½ kg Ella ili Moja kravica sira (sveži sir, neutralan)
200gr šećera
½ l slatke pavlake
3 kesice želatina
1 pakovanje piškota
1 velika konzerva tropskog voća
2 banane
2 kivija

Postupak pripreme: 
Procediti kompot i još malo usitniti voće.
Sok se može iskoristiti za neki želatinasti preliv preko torte.
1 pakovanje piškota iseći na sitne kocke.
Sir pomešati sa šećerom i dobro umutiti mikserom.
Slatku pavlaku (onih ½ l) odvojeno umutiti.
Želatin potopiti u hladnu vodu po uputstvu sa kesice.
Ostaviti 10 minuta da nabubri.
Kada je nabubrio,polako ga na tihoj vatri zagrevati dok se potpuno ne otopi(ne sme da provri).
Kada je želatin pripremljen, sipati ga polako u umućenu slatku pavlaku i izmešati mikserom. 
Zatim slatku pavlaku dodati u umućeni sir sa šećerom.
Na kraju, dodati voće i keks i masu sipati u kalup.

Tortu  ostaviti  par sati u frižideru da se stegne a onda preko nje naređati voće i preliti prelivom za torte.

четвртак, 18. септембар 2014.

Sudžuk


Potrebno je:
1l vode
250gr šećera
1 čaša štirka u prahu
1 čaša brašna
ekstrat od jagode, maline…

Postupak pripreme:
U 1l vode dodati 250gr. šećera i staviti da provri.
U drugi sud razmutiti štirak i brašno sa 250ml vode a kada voda sa šećerom provri dodati joj rastopljeni gustin i promešati.
Treba da vri nekoliko minuta (oko5).
Po želji, dodati malo ekstrata od jagoda ili maline.
U tepsiju, nakvašenu hladnom vodom, sipati i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim staviti u frižider.
 

среда, 10. септембар 2014.

Bamija sa mlevenim mesom

Bamiju sadimo od prošle godine, ali sam je sada prvi put probala, nema je puno ali dovoljno da se skuva jedan ručak....tek da je probamo.
Utisci...hm, dopala mi se, ali vam ne umem objasniti kakav je ukus, ipak je morate probati.
Potrebno je:
200gr. sveže bamije
125gr. mlevenog mesa
1 veći paradajz
1 dl paradajz soka
1 kašika ljutog paradajz pirea
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2-3 kašike sirćeta
1 kašičica šećera
so i biber po ukusu
1 kašika domaće vegete
1dl. tople vode

Postupak pripreme:
Svežu bamiju oprati, odseći peteljke, posoliti, iseći na komadiće(može I cela ukoliko su manje) preliti sirćetom i ostaviti 30 min da odstoji.
Nakon toga je dobro  isprati  hladnom vodom.
U slučaju da se seče na komadiće, potrebno ju je samo oprati od sluzi i procediti.)
U šerpu dodati malo ulja (2-3kašike)staviti sitno seckan crni i beli luk, kašiku domaće vegete, pa dodati mleveno meso i propržiti dok ne omekša.
Pred kraj posoliti i pobiberiti po ukusu.
Potom dodati oljušten i na kocke isečen paradajz, paradajz sok i ljuti paradajz pire.
Kuvati dok se sve lepo ne sjedini.
Dodati bamiju promešati i kratko kuvati u tom gušćem soku.
Sipati tople vode da se malo proredi sos i po želji još začiniti.

Poklopiti šerpu i kuvati na umerenoj temperaturi, dok bamija ne omekša.



понедељак, 01. септембар 2014.

Kazandibi

Turski klasik među kolačima a meni bio omiljen za vreme letovanja u Turskoj.
Naziv potiče od reči kazan i dibi što znači dno kazana.
Pravi se od punomasnog  mleka, šećera, gustina, pirinčanog brašna i vanile,  vrlo je sličan našem sudžuku.
Ohlađeni kolač se seče na kocke i služi, tako da smeđi deo bude na vrhu.
Potrebno je:
3 kašike kristal šećera
malo maslaca
65gr.pirinčanog brašna
40gr. gustina
1l mleka
200gr. šećera
2 kašičice ekstrakta vanile

Postupak pripreme:
Maslacem, prvo, namazati vatrostalnu činiju(najbolje četvrtastu)i po dnu posuti šećerom.
Posudu staviti na ringlu i zagrevati dok se šećer ne pretvori u karamel(paziti da ne izgori, već da ostane zlatnožute boje).
Posudu ostaviti sa strane da se šećer ohladi, a za to vreme treba pripremiti smesu od pirinčanog brašna i mleka.
Od 1l mleka odvojiti oko 100gr. i u to dodatipirinčano brašno i gustin, pa dobro umutiti da ne bude grudvica.
Smesu sipati u provrelo mleko, neprestano mešajući, dok ne postane gusto kao puding.
Vrelu masu sipati preko karamela a činiju, zatim, staviti u drugu veću koja je napunjena hladnom vodom.
Treba da odstoji nekih 15-ak minuta pa je prebaciti u frižider, najbolje da prenoći.
Ohlađen kolač seći na kocke i služiti, tako da smeđi deo bude na vrhu.
Utisci: onaj u hotelu mi je bio lepši, jer je masa bila glatka, dok je ovaj imao neku “oštrinu“(verovatno zbog pirinčanog brašna).
U svakom slučaju i nije loše za prvo pravljenje.