понедељак, 24. фебруар 2014.

Kapućino torta


Kora:
4 belanaca
4 kašike šećera
4 kašike mlevenih oraha
2 kašike brašna
Umutiti belanca i šećer, pa u čvrst sneg umešati mlevene orahe i brašno.
Lagano sjediniti, sipati u kalup obložen papirom za pečenje i peći na 180C oko 20 minuta.


Fil:
5 žumanaca
5+3 kašike šećera
3 belanca
250gr. margarina
200gr. mlevene plazme
200ml. slatke pavlake
50gr. čokolade
2 kesice cappuccino praha
Na pari umutiti 5 žumanaca i 5 kašika šećera. 
Malo prohladiti, pa dodati margarin i sve dobro sjediniti.
Posebno umutiti 3 belanca i 3 kašike šećera.
Umutiti i slatku pavlaku.
Sjediniti žumanca i cappuccino prah, pa dodati umućeni sneg od belanaca.
Pažljivo promešati, pa dodati umućenu slatku pavlaku.
Zatim u krem dodati mleveni plazma keks, promešati, pa podeliti na 2 dela, prvi ostaje žut a u drugi deo dodati rendanu čokoladu.
Ohlađenu koru staviti na tacnu, pa staviti ivicu kalupa.
Na koru prvo staviti fil bez čokolade, pa onda fil sa rendanom čokoladom.

Dobro ohladiti, skinuti ivice kalupa, pa premazati tortu umućenim šlagom.

уторак, 18. фебруар 2014.

Bakardi kuglice

Potrebno je:
250gr. margarina
150gr. šećera u prahu
150gr. mlevenog kornfleksa
100gr. mlevenog pečenog lešnika
7 kašika bakardija ili drugog ruma
2 kašike džema od kajsija
100gr. posne bele čokolade
kašičica ulja i kašičica vode

Postupak pripreme:
Margarin umutiti sa prah šećerom, dodati kornfleks, lesnik, rum i džem.
Dobro zamesiti, oblikovati kuglice i ostaviti ih u frižideru da se stegnu.

Umakati ih u belu čokoladu.


субота, 15. фебруар 2014.

Oooo...slatka mala izvrnuta torto


Potrebno je:
8 jabuka
5 jaja
5 kašika šećera + za dno šerpe
5 kašika mlvenih badema + za pujenje jabuka
1 kašika brašna
Postupak pripreme:
U šerpu u kojoj ćete peći jabuke sipajte šećer debljine 1 cm.
Jabuke oljuštite, i uklonite im semenke iz sredine, poređajte jednu do druge, u šerpu na šećer.
Svaku rupu iz koje ste izvadili seme napunite mlevenim bademima.
Pecite oko 40min. na 220C. Bocnite jabuke čaškalicom da vidite jesu li pečene.
Dok se jabuke peku umutite patišpanj od 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika mlevenih badema i kašikom brašna. Umućenu smesu sipajte preko pečenih jabuka i vratite u rernu da se patišpanj ispeče, oko 15min.
Pečenu tortu malo prohladite pa izvrnite na tacnu i ostavite da se dobro ohladi, umutite šlag i ukrasite je. 



петак, 07. фебруар 2014.

Trio fantastiko

Potrebno je:
100gr. mlevenog keksa
150gr. ml. oraha
150gr. šećera u prahu
100ml. gaziranog soka od pomirandže
kašičica ekstrata od jagode
kašičica ekstrata vanile
50gr. čokolade za kuvanje

Za preliv:
150gr. čokolade za kuvanje
3 kašike ulja

Postupak pripreme:
U sud staviti mlevene orahe, keks, šećer u prahu i sok, pa sve sjediniti.
Podeliti masu na tri dela, u prvi deo umešati otopljenu čokoladu, u drugi ekstrat jagode a u treći ekstrat vanile.
Svaku smesu razviti u formu valjka, debljine prsta.
Žuti i braon valjak stavite jedan uz drugi i prelijte delom rastopljene čokolade, vodeći računa da i između njih bude čokolade.
Na sredinu staviti crveni valjak.

Sve preliti čokoladom.

недеља, 02. фебруар 2014.

Čokoladno saće

Još jedan u nizu kolačića koje dugo nisam pravila....e sada je došao red i na njih!
Potrebno je:
150gr. belog ratluka
50gr. mlevenog posnog keksa
150gr. čokolade za kuvanje
100gr. mlevenih oraha, lešnika ili kikirikija
125gr. margarina
sok od ¼ limuna

Postupak pripreme:
Umešiti ratluk sa 1 kašikom vrele vode, pa dodati orahe(lešnike ili kikiriki), keks i sok od limuna.
Masu dobro umesiti pa napraviti 6 valjaka dužine trouglastog kalupa.
Kalup obložiti folijom.
Čokoladu i margarin otopiti na tihoj vatri.
Kada se malo prohladi sipati toliko da pokrije dno kalupa, pa preko položite jedan valjak.
Opet naliti čokoladom pa staviti dva valjka, pa čokoladu pa tri valjka i završiti čokoladom.

Ostaviti na hladnom, pa kada se stegne seći na trougliće.