понедељак, 12. мај 2014.

Stakleni rezanci sa junetinom i povrćem

Stakleni rezanci (dangmyeon - "Dang-dong"), takođe poznati kao celofan nudle ili kristalni rezanci su vrsta providnih špageta napravljenih od skroba slatkog krompira i vode.
Naziv su dobile zbog njihovog izgleda, naime,  kada se kuvaju nalik su celofanu a boja im je prozirno svetlo siva ili braon siva.
Oni se obično prodaju u osušenom obliku, a skuvani se koriste u supama i sa govedinom i prženim povrćem.
Rezanci koje sam koristila u ovom receptu su od slatkog krompira.
Oni imaju jedinstvenu laganu teksturu i nisu teški kao klasična testenina napravljena od brašna.
Pre kuvanja špagete potopiti u hladnu vodu 30-60minuta.
To će ih značajno omekšati i smanjiti im vreme kuvanja.
Pošto su omekšali, ocediti ih, makazama preseći jer su prilično dugački pa ih kuvati u provreloj vodi oko 5 minuta(ne mogu i ne treba da budu "al dente"), zatim ih isprati pod mlazom hladne vode.
Dok špagete ne omekšaju pripremiti povrće, kupus ili kineski kupus, papriku, luk, praziluk, šargarepu i crne suve pečurke ili kupiti kineski mix.
Potrebno je:
100gr. staklenih rezanaca
250gr.junećeg mesa isečenog na trakice
200gr. Kineskog mix-a koji sadrži: 
luk kolutovi 20%, bambus kolutovi 15%, šargarepa trake 15%, seckani praziluk 15%, crvena/zelena paprika trake 15%, crne gljive 10%, soja klice 10%
2 kašike ljutog soja sosa
1 kašika slatko ljutog sosa
2 crne sušene pečurke
kašičica gustin razmućenog u malo vode
ulje
zeleni deo mladog luka i susam za dekoraciju

Način pripreme:
Iseći meso na kockice i propržiti na malo ulja.
Dodati Kineski mix, crne pečurke i dinstati par minuta na jakoj vatri.
Crne suve pečurke – muer, potopiti desetak minuta u vreloj vodi, tu vodu ocediti, pa ih opet potopiti na još sat vremena.
Tu se one rehidriraju i postanu 3x veće nego što su bile.
Vratiti meso u tiganj, dodati soja sos i malo razmućenog gustina, začine i dinstati još 2-3 minuta.

Crne suve pečurke (muer)
Su nezaobilazan sastojak azijske kuhinje.
Dolaze pod raznim imenima kao što su uho drveta, drveno uho i dlakavo drveno uho.
Blizak je srodnik još jednoj poznatoj pečurki poznatoj kao Judino uho(Mu Err). Pečurka raste na trulim deblima, tamnosmeđe je boje te pomalo prozirna.
Pre upotrebe se obično potope u vodu.
Iako je slabog, skoro nepostojećeg ukusa, vrlo je popularna zbog hrskave teskture(kao hrskavica) i medicinskih svojstava.
Poslednja istraživanja su pokazala da ima antikoagulativna svojstva, snižava LDL holesterol.
Poznate su kao lekovita hrana i poznate po bogatstvu hranljivih materija kao što su gvožđe, proteini, masti, vitamini, polisaharidi i drugi minerali.
Obogaćuje krv, zbog visokog sadržaja gvožđa(najviće u odnosu na drugo povrće).
Ljudi koji je redovno konzumiraju imaju manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Нема коментара:

Постави коментар