недеља, 4. мај 2014.

Mokra čokoladna torta


Kora:
2 jaja
12 kašika šećera
13 kašika mleka
12 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 kašika kakaa ili čokolade u prahu
1/4 kašičice soli
*Umutiti posebno belanca u čvrst šne a posebno žumanca sa šećerom.
Dodati mleko i mešavinu brašna, praška za pecivo, kakaa i malo solia a zatim umešati lagano belanca.
Na dno okruglog kalupa (Ø 28cm) staviti pek papir, sipati smesu i peći 20min.  na 200C.
Gotovu i ohlađenu koru prerezati, tako da se dobiju 2 kore.
Zatim ispeći još jedanu istu koru tako da se na kraju dobiju 4 kore.

Fil:
1 litar mleka
1 margarin
12  kašika šećera
200gr. čokolade
200gr. pečenih  samlevenih lešnika
*Litar mleka, margarin, 12 kašika šećera i 200g čokolade za kuvanje staviti da provri.
Kada provri i sve se istopi dodati lešnike.
Skloniti sa vatre i vrućim filom zalivati koru po koru i slagati u kalup.

Postupak slaganja: 
Kalup oprati, prekriti alu ili prijanjajućom folijom.
U kalup naliti 2-3 kutlače fila, preko staviti prvu koru, koru zaliti sa 4-5 kutlača fila.
Ponoviti postupak. Poslednju  koru, takođe, treba preliti filom.
Prekriti folijom i ostaviti u frižideru minimum 12 sati tj.šŠto duže stoji torta je sočnija a samim tim i ukusnija.

Sutradan tortu izvrnuti na tacnu, ukrasiti je šlagom ili čokoladnom glazurom.


2 коментара:

  1. Ovo je jedna od naših omiljenijih torti. Sasvim jednostavna za pripremu, a krajnji rezultat je više nego odličan. Nikako da je napravim sa lešnicima. Verujem da je tako još lepša.

    ОдговориИзбриши
  2. I ja imam potpuno isti recept, ali pod nazivom Policajac torta. Zasto bas policajac, pojma nemam, ali da je sjajna, sjajna je.

    ОдговориИзбриши