среда, 18. април 2012.

Ajvar kocke

Kora od spanaća:
4 jaja
4 kašike brašna
300gr. spanaća
1dc kisele pavlake
1 prašak za pecivo
so

Fil:
500gr. sira
3 kašike ajvara

Ostalo:
3 palačinke
150gr. šunke
150gr. kačkavalja

Zelenu koru napraviti tako što ćete belanca odvojiti od žumanaca i umutiti ih mikserom u čvrst sneg.
Spanać obariti u vreloj vodi, procediti ga i sitno iseckati.
Posebno umutiti žumanca, dodati spanać, brasno, pavlaku i prašak za pecivo, posoliti po želji i u to dodati belanca uz lagano mešanje.
Tepsiju obložiti  papirom za pečenje i u nju sipati smesu.
Peći na 200C dok ne porumeni (10-15 min.).

Fil napraviti tako što ćete sir  izmešati sa ajvarom.
Palačinke napravite na uobičajen način.
Stavite na  palačinke, 3 lista šunke i malo narendanog kačkavalja i urolati.
Kada je kora pečena preseći je na pola.
Na prvi deo namazati polovinu fila, poređati tri palačinke jednu do druge sa malo lufta, da bi i tu došlo  malo fila.
Preko palačinaka naneti preostali fil i poravnati i odozgo prekriti drugom polovinom kore.
Blago pritisnuti i staviti u frižider da se stegne.
Kocke možete ukrasitisa rendanim kačkavaljem.


недеља, 15. април 2012.

Danas je Uskrs

Neka vam radost uskrsnuća vrati veru u život, neka prestane zlo a prevlada dobro. 
Neka vam ljubav bude oslonac a sreća verni pratilac!
HRISTOS VASKRSE!!!


понедељак, 02. април 2012.

Šnenokle u karamel sosu


Potrebno je:
5 jaja
1l mleka
175gr. šećera
4-5 kašika brašna
šoljica mleka


Postupak pripreme:
Ulupati čvrst sneg od belanaca.
Šećer istopiti da dobije zlatnožutu boju, preliti mlekom i ostaviti na vatri da proključa.
U provrelo mleko  kašikom spuštati pomalo snega od belanaca da se šnenokle skuvaju a zatim ih brzo okrenuti i na drugu stranu da se skuvaju i odozdo.
Vaditi rupičastom kašikom i ređati u činiju za služenje.
Kada su sve skuvane skinuti mleko sa vatre, umešati žumanca koja su oredhodno razmućena sa brašnom i mlekom i kuvati na laganoj vatri još 1-2 min. uz stalno mešanje.
Kada se sos malo zgusne, skinuti sa šporeta i preliti šnenokle.
Držati u frižideru do služenja.