недеља, 29. мај 2011.




Kiflice sa džemom od kajsija


Potrebno je:
1/2kg. brašna
1 šolja (od bele kafe) mlakog mleka
2 šoljice ulja
2 jaja
1 kvasac

Postupak pripreme:
Od navedenih sastojaka zamesiti  testo, koje treba da bude malo gušće nego za palačinke.
Ostaviti ga da "odmara" oko 30min -1h.
Kada testo nadođe dodati još brašna da se dobije meko i glatko testo.
Podeliti ga na četiri jufke i praviti kiflice.
Na svaku kiflici stavljati džem od kajsija i peći ih oko 20min. na 200C.

четвртак, 26. мај 2011.

Sok od jabuke



Potrebno je:
2,5kg. jabuka
šećer (po ukusu)
limontus

Postupak pripreme:
Očišćene jabuke skuvati, izvaditi i ispasirati pa ih, zatim ponvo vratiti u vodu u kojoj su se kuvale.
Dodati malo limontusa i zasladiti ga  po ukusu.
Od ove količine dobije se oko 6 l soka. 

Tiropita


Potrebno je:
5 jaja
200gr. brašna
300gr. feta sira
200gr. tvrdog kravljeg sira
1 pavlaka
100gr. ulja
1 prašak za pecivo

Postupak pripreme:
Izmutiti jaja, dodati izgnječenu fetu i kravlji sir.
Dodati pavlaku, ulje, brašno, prašak za pecivo i sjediniti masu.
Peći na 180C, 45 minuta.


недеља, 22. мај 2011.

Torteline u sosu od sira


Potrebno je:

250gr. tortelina sa sirom
250ml. neutralne pavlake
4 zdenka sira
3 kašike kisele pavlake
1 kašika seckanog peršuna

Postupak pripreme:
Skuvati torteline a u međuvremenu pripremiti preliv.
Na laganoj vatri zagrejati neutralnu pavlaku, dodati sir uz stalno mešanje dok se ne otopi.
Pomeriti sa vatre, dodati kiselu pavlaku i lagano promesati.
Preliti preko vrućih tortelina i služiti.


четвртак, 19. мај 2011.

Koh od maka



Potrebno je:
5 jaja
5 kašika šećera
7 kašika griza
1 kašika brašna
100 gr mlevenog maka

Postupak pripreme:
Umutiti šne od belanaca i šećera, dodati žumanca, griz, mak i brašno.
Sve sjediniti i peći 30 min. na 200C.
Koh preliti hladnim mlekom koje ste predhodno prokuvali sa 7 kašika šećera.

недеља, 15. мај 2011.

Kupus salata






Potrebno je:
1.5kg. seckanog svežeg kupusa
5-6 rendanih šargarepa
1/2 para čajne kobasice (iseckane na kockice)
7-8 seckanih kiselih krastavčića
300gr. majoneza
so, biber

Kuvane kiflice



Potrebno je:
1 kvasac
soli po ukusu
prstohvat šećera
6-7 kutlača brašna
2 šolje mlake vode ( čaša od jogurta)
1 šolja ulja

Postupak pripreme:
Zamesiti glatko testo i ostaviti ga da odmara oko 15 min.
Kidati loptice i savijati kiflice.
U lonac staviti vodu da provri, ubacivati kiflice a kada isplivaju na površinu, vaditi ih i ređati u pleh, dobro posoliti, staviti susam i peći dok ne porumene oko 20 min.

среда, 11. мај 2011.

Pita sa pečurkama





Potrebno je:
800gr. kora za pitu
1 kg. šampinjona
3-4 glavice crnog luka
4-5 jaja
1 pavlaka
1/2l mleka
so, biber, vegeta

Postupak pripreme:
Dinstati šampinjone i crni luk, po ukusu dodati so, biber i vegetu.
Kada su pečurke dinstane ređati po dve kore pa pečurke i sve tako dok se materijal ne utroši.
Pitu iseći na kocke, staviti da se malo zapeče, zatim je izvaditi i preliti vrelim uljem (oko 50gr).
Pred kraj pečenja pitu izvaditi i preliti već umućenom royal masom (umućena jaja, mleko i pavlaka).
Vratiti i zapeći još 10-15min.

недеља, 08. мај 2011.

Čokoladni kolač za 5 minuta

Potrebno je:
1 jaje
3 kašike šećera
3 kašike jogurta
3 kašike ulja 
4 ravne kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašike kakaa
1 štangla mlečne čokolade

Postupak pripreme:
Sve sastojke sjediniti, sipati u veću šolju za kafu ili čaj i staviti u mikrotalasnu pećnicu da se peče 2`50"  na 600W. 
Ispečen kolač ostaviti par trenutaka da se ohladi da bi se lakše izvadio iz šolje.
Ukrasiti ga umućenom slatkom pavlakom.


петак, 06. мај 2011.

Krempite









Za testo potrebno:
6 žumanaca
1 celo jaje
6 kašika šećera
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja
Sve sastojke sjediniti i peći u plehu (dimenzija45x38cm)15min. na 200C.

Za fil potrebno:
6 belanaca
4 pudinga sa ukusom slatke pavlake
700ml. vode
200gr. šećera
Puding razmutiti sa malo vode.
Vodu  i  šećer staviti da provri a zatim dodati razmućeni puding.
U posebnom sudu umutiti čvrst šne od belanaca  i sjediniti ga sa vrućim kremom .
Fil, odmah sipati na pečenu koru, preko nje staviti drugi deo kore i posuti prah šećerom. 

уторак, 03. мај 2011.

Slana torta sa viršlama


Potrebno je: 
6 jaja
1 šoljica (za kafu )ulja
1 časa jogurta
2 čase brašna
1 parašak za pecivo
200 gr. izrendanog sira
200 gr.izrendanog kačkavalja
1 (veće)pakovanje viršli

Postupak pripreme:
Umutiti 2 cela jaja sa 1 šoljicom ulja, 1 časom jogurta i 2 čaše brašna.
Dodati kesicu praška za pecivo. 
Masu izručite u podmazan pleh (dimenzije 10x30cm) a potom u nju uronite dva reda viršli.
Posebno umutit 4 jaja i u njih izrendati sir i kačkavalj.
Smesu prelijemo preko viršli.Peći 30 min. na 200C.
Ukoliko imate veći pleh, povećajte količinu sastojka.

понедељак, 02. мај 2011.

Puding torta



Kora:
5 jaja
5 kašika šećera
2 kašike prezli
2 kašike brašna
5 kašika mlevenih oraha
Jaja umutiti sa šećerom i u umućenu masu dodati prezle, brašno i orahe i lagano varjačom sjediniti.
Masu peći oko 20min. na 200C u kalupu prečnika 28cm, jer kora mora biti tanka.

 I fil:
6 žumanaca
1/2l mleka
4 kašike brašna
6 kašika šećera
1 vanil šećer
Sve sjediniti i kuvati krem uz stalno mešanje.
Umesto ovog može se skuvati krem od pudinga od vanile i to na sledeći način:
u 350gr. mleka dodati 5 kašika šećera i kada provri dodati razmućen puding od vanile i 1 kašika gustina.
Kada se krem ohladi dodati 75gr. putera.

II fil:
Na isti način skuvati i puding og čokolade i jagode a kada se prohlade u svaki od njih dodati po 75gr. putera.
Na koru filovati prvo žuti krem, zatim braon pa roze a tortu ukrasiti umućenim šlagom ili slatkom pavlakom.

Pirotska kisela banica


Potrebno je:
700-800 gr. brašna
kocka
svežeg kvasca
1 supena kašika
masti za testo (može i ulje)
200 gr. kravljeg sira


Postupak pripreme: 
Zamesiti testo od brašna, kvasca i mlake vode tako da se testo odvaja od zidova posude. 
Ostaviti testo na toplom mestu i čekati da naraste (oko 30-35 minuta).
Blago izručiti testo na brašnom posutu površinu, razmesiti i podeliti na 6-7 jufki.
Svaku jufkicu razvući oklagijom na veličinu tepsije u kojoj će se peći, stavljati u tepsiju, preko nje staviti istopljenu mast ili ulje i izmrviti sir.
Na zadnju se ne stavlja ništa a testo se nožem iseče na veće kocke i ostavi da jos malo naraste.
Staviti da se peče u zagrejanu rernu na 220C  oko 45-50 min.

Trouglovi sa sirom i zeljem




Potrebno je:
1/2kg. kora
4 jaja                    
šoljica jogurta
300gr. sira
pola šoljice ulja
zelje
Postipak pripreme:
Umutiti smesu od jaja i sira i njome filovati kore i to na sledeći način.
Koru saviti na pola, pa opet na pola, naneti fil pa preko posuti seckanim zeljem.
Savijati  je naizmenicno u trougao celom dužinom, pa ređati u pleh.
Trouglove premazati sa malo smese za fil i peći  20-30min na 200C.