уторак, 13. децембар 2011.

Krpena banica - specijalitet pirotskog kraja




Za pripremu kora potrebno je 1kg. brašna, oko 1/2l tople voda, 1 kašičica ulja i 1 kašičica soli.
Testo klasično zamesiti, ostaviti da odstoji 10-15min.(ne duže od toga da se testo ne stvrdne).
Suče se oklagijom(do veličine suda u kome će se peći) a zatim se svaka strana kore zapeče na plotni šporeta, ali ne previše, samo par sekundi sa jedne i isto toliko sa druge strane, tek toliko da se stvori blaga korica.
Tako pripremljene kore slagati u tepsiju, svaku pre filovanja poprskati mlekom a zatim filovati smesom od sira i jaja.
Peći je pola sata na 200C.
Kada je pečena poprskati je sa malo vode da omekša.
Tajna ove pite je u tome što se kore peku i sa jedne i sa druge strane na plotni šporeta na drva.





Нема коментара:

Постави коментар